Search This Blog

mine! nuff

Sunday, May 18, 2014

kek keju leleh ayunalisa's style...

assalamualaikum dan salam sejahtera...
mukaddimah pendek je.. time rajin apdet ni..tak boleh nak panjang-panjang citer.. kita pendekkan...
kek ni..salah satu kek favorite my hubby... my kids.. n my mum.. rasanya ni dah kali ke-5 wat kek ni.. kita publish salah satu yang ade gambo je la dulu... most every weekends..my hubby request cake.. mmm..bila tengok kak lina tayang kek ape2.. mula la dia cakap.. nak kek.. haha.. kak lina niiii..... my laling...every weekends je la kami dapat sama2 dok satu family.. huhu..  PJJ.. semoga dipermudahkan urusan suami tersayang untuk bertukar duduk bersama2 ngn kami seperti dulu... readers semua.. doakan ye....
mmm.. kata pendek je mukaddimah.. rupenye..berjela gak.. kek ni..ayu upgrade cake yang dah sodap tu..menambahkan lagi sodapnya... kek keju leleh versi ayunalisa.. nama je keje leleh.. tapi ayu tak mo tabur2 ciss kt ats tu.. leleh2 pn.. ala-ala leleh je.. tapi..rasanya yg..fuuuhhh..meleleh ayaq liuq.... meh la kita tengok dulu gambo kek ni.. yg latest.. nanti akan menyusul yang "gambar basi"

the latest one....

 kek keju leleh ayunalisa's style..
by : ayunalisa
sifu ku ::kak lina_pg
source- rahel

resipi kek.. inilah kek span yang the best... kak lina..thanx.. leh tgk sini ye yang tuan umah punye..
tapi.. ape2 jenis kek pun boleh je..kek span biasa pun boleh je nak wat.. 
Bahan-bahan (Saiz 9inci )

  • 150g Tepung Super Fine
  • 1 st serbuk penaik
  • 150g gula kastor (LiNa Pg gn 120g)
  • 5 biji telur gred A
  • 1 sudu besar ovellete
  • 80ml air biasa
  • 80ml minyak/butter cair
  • 250g cream cheese
Cara-cara

  1. Cairkan cream cheese secara double boil.Sejukkan sebentar
  2. Tepung super fine dan serbuk penaik diayak terlebih dahulu.
  3. Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan.
  4. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  5. Perlahankan kelajuan dan masukkan air pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  6. Tuangkan minyak/ mentega cair dan juga cream cheese ke dalam adunan dan gaul dengan senduk/spatula sehingga sebati.
  7. Sediakan tin pembakar bulat 9inci atau 4segi ukuran 8inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius (LiNa Pg bakar suhu 165'C)
  8. Bila dah masak terus keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek kita kecut.
  9. Kemudian bolehlah diterbalikkan semula kek, biarkan sejuk sebentar.Keluarkan kek dari loyang.Sejukkan di atas redai.
  10. kek dimasak mengunakan api bawah dan atas
Lelehnya...
ayu sebenarnya..main campur aduk je ye... hihi.. tp ni resipi dari rahel..
Untuk Cream:
250g cream cheese
120g susu pekat manis
50ml UHT Whipping cream
*Mix semua bahan dia tas hingga sebati,adunan ini memang cair
 
Untuk hiasan:
1 buku (250g) cheddar cheese,diparut
 
Cara penyediaan:
Kek yang masak tadi sejukkan dulu kemudian bahagi pada 2 keeping,tuangkan cream cheese
di atas kepingan pertama.Lapiskan dengan kek,tuang semua baki cream cheese tadi.
Parutkan cheddar cheese di atas kek.

No comments: