Search This Blog

mine! nuff

Monday, May 28, 2012

light blueberry cheese cake

assalamualaikum dan salam sejahtera..
lama benar dah puan blog menyepikan diri dalam arena mengapdet blog ni..
aish.. ari2 tengok blog.. tapi tahap kerajinan belum datang menjengah... kalau ikut bahan.. mmmeeemmmang baaaaannnyaaakkk.. nk royak byk benar lah ni.. hehe.. tambah lak ngan gambar2 lambat dapat nak transfer.. yang dah transfer.. tak rasa nk menonjolkan lagi entri 2.. okies.. panjang la membebel bila dah lama tak menulis ni.. gian agaknya.. ops..rinduuu nak updet...

entri ni...light blueberry cheese cake..kalau ikutkan.. ini adalah kali ketiga puan blog buat ciskek.. first try..rasa dah sodap.. tapi sebab meringue tak menjadi ( guna blender time tu.. masak jadinya putih telur) macam ala2 bantat n mampat je kek.. haha.. yang second and third dah jadi.. dah beli mixer dah.. hihi.. thanx a lot to sis hasue.. jadi lah guna respi akak.. tq2 sis.. resipi ni ayu gabung light ciskek and blueberry ciskek.. derhakakan cikit respi.. jom tengok resipi dulu..

light blueberry cheese cake
by : ayunalisa
source : hasue...

Mula2..sediakan semua bahan2 yang diperlukan..

Bahan-bahan [standard size]-loyang 8"
• 125g cream cheese [ nak rasa cheese lebih sket,leh letak 150g]
• 300 ml susu segar
• 80 g mentega atau marjerin
• 80 g tepung gandum
• 80 gram gula halus
• 3 biji telur saiz A
• beberapa titik esen vanila/jus lemon
% filling blueberry secukupnya- ini ayu tambah
% almond nibs - ini pun ayu tambah gak..

Cara2:
  1. Panaskan oven pada suhu 160c,gris loyang dgn mentega dan tabur tepung atau alaskan dengan baking paper.
  2. Dengan api perlahan,panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju. Kacau sehingga cair dan masukkan mentega/marjerin.Kacau sehingga mencair dan ketepikan.
  3. Asingkan putih dan kuning telur(kuning telur diletak di dalam bekas yg agak besar untuk 1 adunan)
  4. Pukul putih telur bersama gula halus sehingga menjadi meringue(adunan betul2 ringan sehingga bekas diterbalikkan adunan x tumpah)
  5. Pukul kuning telur sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yg dipanaskan tadi..kacau perlahan.
  6. Ayakkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
  7. Setelah itu masukkan adunan meringue dan kaup balik lagi sehingga sekata
  8. Masukkan esen vanilla dan sebatikan adunan
  9. Ambil loyang yg sudah digris tadi dan masukkan 2 senduk adunan,picitkan blueberry filling (gunakan icing bag atau plastik bersih yg digunting sedikit hujungnya)dengan cara bulatan di sekeliling adunan.
  10. Setelah itu cedukkan lagi 2 senduk dan ulang langkah 9 sehingga adunan habis
  11. taburkan almond nibs...- optional- ayu letak..
  12. Bakar pada suhu 160c menggunakan kaedah bain marie(letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yg berisi air panas ketika membakar) selama 40-50 minit atau sehingga masak(bergantung pada jenis oven)
 okies.. nak tengok step by step.. leh jenguk kat blog hasue...
kalau nak tengok resipi yang hasue guna utk blueberry ciskek ni.. klik sini ye...


inilah hasilnya.. slice je posing.... nak tengok blueberry kat dalam ciskek..

ini belum bakar lagi...
inilah hasilnya.. my blueberry ciskek.. sudaaa tukar nama lol.. :)

dah transfer? dah letak dalam pinggan.. sejukkan dulu ye sebelum wat kuar kek ini..


pandangan sisi?
inilah rupenya cream cheese itu.. siap ade harga dan tempat beli lagi.. hik3


9 comments:

ezzyra said...

wah...sdap2..

ayunalisa said...

sedapppp.. hihi.. meh mai muse.. wt ciskek sesama lak..

EmbunRosaliza said...

sedapnya, leh buka kedai kek dh. harga cis tu sama kat giant

ezzyra said...

ntah bila la dpat smpai..

HaSue said...

sedapnyaaa..lama lak rasanya x mkn kek keju nih.. Akk pun suka ada almond nibs, mesti nkmletak kalo ada stok.hehe..
mjadi gak ayu buh blueberi kat tgh tu ye.. Cantik..
:-)
xnk cuba perisa coklat n stoberi lak ke ayu?leh buh stoberi filling kat atasnya n buah stoberi. .hehehe..

Tq n tahniah ye kerana x bputus asa mcuba

MiZi said...

kak ada x resepi coklat endulgance.. xtau nak eja macam mana..


Aktiviti Hari Ini

ayunalisa said...

kak rosa >> saya mmg nk buka kedai kek.. tapi... ( iklan wt loan dlm tv) haha..

ayunalisa said...

kak hasue >> thanx a lot sis.. ayu suka try resipi akk.. n dh wt dh yg prisa stoberi.. besh.. sume suke..
yg stoberi xletak filling ( kt umh ade blueberi je..ahaks ) tp wt topping ngn coklat..
thnx ya sis 4 sharing ur recipe

ayunalisa said...

mizi >> akk lom pnh wt kek tu.. cer google..rmai dh blogger yg wt kek cklt tu..