Search This Blog

mine! nuff

Saturday, October 15, 2011

kek coklat lembab and happy birthday to alisha

assalamualaikum, dan salam sejahtera...
ini n3 gantian kpd kek besday alisha...hr tu sambut besday dia kt kg..tp gambo2 xleh nk transfer...so aku wt kek lain..mmg dh niat nk wt kek utk besday alisha pn..soo..godek2 resipi..jumpa resipi dlm blog hasue.. ish..mudah je ni..bhn sume dh ade..lg mudah dr yg ari tu..
memula nk bako je..tp pastu tukar kukus je kek ni..
dh siap tu..tgk kek..waaaa..tgginya..hihi..rs pn sodap... alisha xnyempat2 nk mkn kek ni..sampai nangis2 mtk kek...

jom kita tengok resipi dlu..utk rujukan aku gk di masa depan...leh wt lg... ade org nempah dh kek ni..haha.. tggu la ye dear...
kak sue.. mtk izin kopi n pes ye...

Kek Coklat Lembap
by:http://ayunalisa.blogspot.com
copi from: HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan -hasue guna cawan 200ml

3/4 cawan gula pasir*
1 cawan serbuk koko*
1 cawan susu sejat*
1 cawan susu pekat*
1 cawan minyak masak*
1/2 sudu teh serbuk nescafe*
1 sudu besar pati oren sunquick*

4 biji telur
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder

Cara2:
  1. Masukkan semua bahan bertanda * ke dalam periuk dan panaskan dengan api perlahan. Masak sehingga gula cair sepenuhnya,tidak perlu mendidih. *Panaskan oven pada suhu 180c ## klu nk kukus..jgn lupe pnaskan gk la pngukus tu
  2. Dalam bekas agak besar,pecahkan telur dan pukul sedikit sehingga agak kembang. Masukkan adunan ke dalam bekas berisi telur tadi dan gaul sebati(guna handwhisk atau senduk)
  3. Setelah itu ayakkan tepung,baking powder dan soda bikarbonat ke dalam adunan sedikit demi sedikit sambil dikacau perlahan menggunakan handwhisk.
  4. Gris loyang 9x9 dengan butter n lapikkan dengan baking paper. Tuangkan adunan(hasue tapis adunan ketika masukkan dalam loyang) ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau sehingga masak. --aku pn tapis gk n tutup loyang ngn aluminium foil..xnk kasi wap2 air tu jatuh ats kek je..
  5. Selamat mencuba

Coklat ganache:
Panaskan lebih kurang 180g coklat masakan cara double boiler,dah cair tambahkan 2 sudu besar whipping cream dan satu sudu besar butter..kacau rata menggunakan handwhisk.
Sejukkan sebentar dan tuangkan ke atas kek. Hias ikut kreativiti sendiri

utk topping ni..aku guna cara lain...
susu pekat 3-5 sudu makan + susu cair 2-3 sudu makan, 3 sudu butter, 1/4 cawan serbuk coklat.. masak guna double boiler..pastu tuang ats kek..hias n siaappp...


memang sedap kek coklat ni..ayu wat versi kukus..


dh meleleh dh topping dia nih..kakak yang decorated gk kek ni..tomei2? hik3

excited sgt nk tiup lilin nya..dr kek ni in da making..alisha dok mtk kek...adik tumpang sronok..sronok tgk api lilin la dia...




9 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, akk tak pernah buat kek ni, tapi hari tu ada mkn kek coklat yg rasa oren, beli kat psr mlm, best. Agaknya sama kut ngan resipi tu. Len kali nak cuba yg ni pulak

ayunalisa said...

w.kumsalam..
tu la try gna resipi mudah lk ari tu..mula2 masak rs gk oren tu.. dh sjuk xde sh rs oren..mayb gnti esen vanila la kot..mmg dap2 ni..

lina_pg said...

xmo komen kek sbb dah tau sedap.Awat lilin tuh sebatang jerr.Cam besday Amani lak hik3.Mia mkn tak kek ni?

ayunalisa said...

kak lina.. hihi..tgk pon dh tau sdap ek//hihi.. lilin alisha yg taun lps pnye..hik3..cr epi besday dia..ilang ntah ke mn.. mia mkn gk kek ni..hihi

alla said...

suka tgk bintang2 tu.. mcm ada cahaya..hehe

MiZi said...

selamat hari lahir!!! oh ya pasni hari lahir saya jangan lupa buat kek ek..


Post Ngeri

ayunalisa said...

alla:: nk bintang2 gk ke.. blh2..ni versi kek lain dh ni..hihi

ayunalisa said...

mizi:: tq2.. oohh..buleh aje nk wt kek tu.. pastu akk yg mkn ye.. :)

esah anggun said...

tak0t nnt wat tak jadi la..... :(