Search This Blog

mine! nuff

Friday, October 14, 2011

duku palembang

assalamualaikum dan salam siaran..
hari ni nk cite psl buah duku palembang..bukan nk cite ape sangat pun..ni gambar masa kami balik kampung hari tu.. buah duku ni berbuah dengan lebatnya..tapi sayang..masa semua ada hari tu..blom masak lagi..aku balik last two weeks..buah dah banyak masak..pokok yang kat tepi rumah la jadi mangsa.. bonda pesan sruh panjat amek buah..soo..apelg..pg2 hari sabtu tu..larling pon panjat la..dapat la satu bakul besar...bg kt umh ibu mertuaku..bwk mai kt cni..bg kt baby sitter ank2,bg2 kt kwn2 aku kt skul..

wat kak lina pg..time balik hari tu baru masak..tapi rasa masam lagi..tp kali ni..memang dah manis dah..wat kak rosa, en daun, kak lina pg, alla n egie...kalau ada rejeki..dan balik raya haji nanti..boleh la merasa.. untuk mengobat rindu tuh..ayunalisa publish kan gambar2 ni ye,,, :) dan kepada blogger lain yang xpernah rasa buah duku palembang ni..walaupun buah kecik2 tomei2,,tapi rasanya manis..tak sama ngan duku atau dokong..beshhh...

inilah buah duku..dari jarak dekat..ni buah yg paling rendah..tu psl aku leh snap pic ni...

dari sudut bawah pokok lk..manyak buah nya ni...




satu bakul besar gk...mai la amek ckt sorang ye...acu try cuba test..best ke tak..hihi

mmmmm...maniss...hihi :)

8 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam ayu, baru je nampak yg baru update dblog, tapi dh jadi 2 jam dh.

Huwaaaaa, sedapnya ayu, rasanya habis luruh kut buah ni raya nnt, tak ada rejeki kami nak merasalah tahun ni. Cantik la buah yg masak tu

ayunalisa said...

waaalaikumsalam..
hihi..yg tu wt pg2 buta smlm..ni wt kol 1 lb h jap2 td..

hihi..memmmmaanng sedapp..tu la..buah silap timing masak..thn dpn la kot smpat mrasa..mmmg cantik buah ni..tp byk semut ats pokok tu..pnjat gitu2 aje la tu..

lina_pg said...

dah masak eh buah duku ni.aritu dok ijo2 lagi.try gak mkn tp masih masam2 lagi...
arap2 ada lagi la time ry aji nnt

Adry@Daun said...

As salam ayu,
Masa blik raya hari tu, dh ada setangkai buah yg masak. Abe rukah dh pkk nk amek buah tu tp semut hitam kecik tu pnya la byk. Trs x jadi.. Kompom la abe tak leh mnkn sbb tak blik raya aji ni..huhuhuhu...
Duku palembang ni abe dh buat n3 thn lps.

alla said...

bestye..... pos la mai penang....
hr tu ms ry poso dok usyar tp ijau2 lg...

ayunalisa said...

kak lina @@ a a dh masak dh..tu la ari tu masam lg.. col bonda td..dia ckp dh byk yg luruh la..xtau la..sempat ke idak raya aji ni..huk3

ayunalisa said...

en daun %% waalaikumussalam..
mmg byk pon semut itam tu..rul rukah ari tu pn..berambat ngn semut,,semut ikt sapa ko gua muse ni..hihi.. aa..rs mcm ade n3 psl duku ni dlm blog abe..

ayunalisa said...

alla **nk pos ye..hihi..nk blk mggu dpn..bonda ckp dh byk yg luruh doh...