Search This Blog

mine! nuff

Monday, May 19, 2014

kek aiskrim

assalamualaikum dan salam siaran..
bersiaran dalam gelap ni... hanya ditemani cahaya dari screen monitor je... anak0-anak dah ketiduran..mama nya gigih kemaskini blog nan satu... kek aiskrimm.. hasil skodeng dan terrrrrliurrrr dek panahan dari kak lina.. aishhh..tu la..dok wat show macam-macam kek..my laling pun..terus cakap..nak kek macam ni jugak... hihi.. oh my laling... untuk sayangku.. sayangmu ini pun godek2 la... cari aiskrim... bahan utama.. ade rejeki.. hari tu ade saaaatuuu je aiskrim dalam bekas... vanila pn vanilaaa laaa.. bahan lain memang sentiasa ade.... thanx to kak lina... my laling..kids n adik2 iparku said... beshh.. alhamdulillah.. bila orang makan cakap sedap.. gembira la hatii.. semangat nak membaking tu.. makin membara.. :)

kek aiskrim... untuk yang tersayang dari yang tersayang :)


hasil post motem....






jom kita semak resipi....

KEK AISKRIM

by :ayunalisa
source : nora
source : rahel
sifu kuu : kak lina_pg

kek span/ kek coklat ke/ape2 kek yang anda nak buat..tp kek span lagi mudah la kan..

5 biji telur gred A
150g gula halus
150g tepung kek/ superfine
1 sudu teh baking powder (ayak dgn tepung)
1 sudu besar ovalette
1 sudu teh vanila
80g susu segar/ air
80g minyak/ butter yang dicairkan
Perasa strawberry ( ini pilihan, Nora guna strawberry + pewarna pink)
1-Satukan tepung kek + gula +ovallete + vanilla +telur. Pukul hingga kembang, likat dan putih.
2-Masukkan susu/air. Pukul lagi.
3-Masukkan perasa strawberi dan pewarna makanan berwarna pink/merah.Pukul sampai rata.
4-Dengan menggunakan spactula/ senduk kayu, balik kaup minyak / butter kedalam adunan hingga   sebati.
5-guna dua acuan, satu acuan bulat berukuran 7" dan empat segi sama 10" x 10".
6-Tuang 2/3 adunan kedalam acuan bulat dan 1/3 ke dalam acuan empat segi sama.
7-Bakar 160 C selama 20 minit atau masak.
8-Angkat dan terlingkupkan di atas redai. Biar sejuk sebelum dikeluarkan dari peti sejuk.
Filling + hiasan:
Aiskrim ( ikut suka brand apa atau perasa apa. Nak warna cantik..kontra kan ngan warna kek.hihi)
1 cawan Whipping cream (non diary) dipukul kental.


1.Letakkan satu lapisan kek span coklat di dasar loyang,kemudian letak juga
   potongan kek yang panjang di tepi loyang,letak dengan kemas agar ais krim tak mudah meleleh
2.Setelah itu,ambil ais krim vanilla dan sudukan ke dalam bekas tadi.Buat kemas-kemas yea.
  Pastikan ais krim yang kita guna tu tak cair sangat agar
  kek ais krim kita nantinya tidak keras macam batu.
3. Bila semua ais krim sudah diisi penuh ke dalam bekas.Ambil satu lapisan kek lagi dan tutuplah
   adunan ais krim itu
 4  .Kek kita sudah hampir siap.Tutup kemas yea Kemudian simpan kek
   ais krim dalam peti sejuk bahagian beku selama 5 jam atau semalaman.
5 .Bila kek ais krim dah betul-betul beku.Keluarkan dari peti sejuk.
 

No comments: