Search This Blog

mine! nuff

Sunday, August 14, 2011

ikan siakap stim oyster

assalamualaikum n salam sejahtera...
salah satu menu berbuka semalam..nk boh n3 smlm..mata ngantuk sesgt...pg ni tayang 1 je la dlu..lama dh nk wt ikn stim ni..belek2 jenjalan kt blog kwn2..jmpe kt blog hasue n kak rosa..cam besh je..so..aku try la wt..ikn siakap stim oyster..nama sudah tukar..sori kak hasue..termnderhaka ckt..dh trcmpur2 respi,,pndai2 tmbh sdri..rupenye xde lam respi tu..hehe..tp still maintain best sgt..mtk copy n paste ye kak sue..n thanx kak rosa..promote recipe ni kt ayu..

ini respi nya..utk rujukan
ikan siakap stim oyster
Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
jeling gk kt blog ni :kak rosaliza
Bahan2:-tidak terhad,boleh tambah/kurangkan ikut selera

1 ekor ikan terubok(lebih kurang 1kg)aku guna ikan siakap
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 tangkai cili merah*-boleh tambah cili padi kalau nak pedas
1inch halia*
2 batang serai(hiris dulu)*-boleh tambah kalau suka
3 sudu besar sos tiram-bancuh dgn 3 sudu bsr air
Garam(jika perlu) dan lada sulah secukup rasa
3 sudu air limau nipis - yg ni la aku pndai2 tmbah sdrik..hehe
->Bahan2 bertanda * ditumbuk/dikisar halus

Cara2:

Panaskan pengukus
Bersihkan ikan dan belah belakangnya.
Lumurkan dengan garam,sos tiram dan bahan2 hiris masukkan juga ke bahagian ikan yang sudah dibelah tadi. Tambahkan lada sulah.
Kukus selama 15 minit atau sehingga ikan masak. Selamat mencuba!






4 comments:

Kak Rosaliza said...

Assalam ayu, akk rasa kalo guna ikan siakap lagi best time buka posa, cepat n laju je mkn, kalo ikn terubuk tu kena hati2 sikit n mkn sopan santun heheh.

nampak sedap sangat tu, lain kali nak guna ikan lain juga try resipi hasue ni, mmg best, puas hati msk n mkn. terima kasih mencuba - bagi pihak HASUE heheheh

ayunalisa said...

kak rosa>>wassalam..a a..laju je mkn smlm..sekerat sorang..xmuat loyang nk boh sekor..hehe..rul dh request soh wt kt umh dia nnt..hik3..

**tima kasih kak rosa n kak hasue.. :)

lina_pg said...

wah dgr komen sgt menberangkan tuh..bila nak menerai ni..asyik tapau jer ahaks..

ayunalisa said...

kna menerai la tu..mmg sedappp.