Search This Blog

mine! nuff

Friday, February 17, 2012

kek puding karamel

assalamualaikum...
kita lupakan ciritera sedih hidupku minggu ini...walau dalam hati ni..kadang2 masih lagi terusik..sob2...bersabarlah wahai hati...mungkin ade hikmah di sebalik apa yang berlaku..thanx to all yang bg support..luv u all...

okies...dah lama peram entri ni..kek puding karamel..lama gak studi kat blog kak rosa ngan kak lina... dengan semangat berkobar-kobar..dan dibantu oleh adik bongsu yg melawat umahku ezy.. maka..jadilah kek puding karamel ni sempena hari lahir anakku damia...
thanx kak rosa..bagi tips dan tiup semangat nak wat kek ni...

jom kita tengok resipi ni..layannn...hayati...dan try wat lagi pasni...

RESEPI KEK KARAMEL
By: Munira
CnP : kak rosa
bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas  ( ayu guna resipi lain utk puding karamel)
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)
70gm gula kastor

1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur
(1 tin susu cair, 3 biji kuning telur, 2 bj telur, 5 sudu gula,esen vanila)- ini resipi puding karamel ayu guna. 
 (C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45ml minyak msk


(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) (xboh)-

Cara membuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C (linapg bako 150'C) gn api bwh sahaja
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan..


4 comments:

ezzyra said...

sdap kek ni...nti buat la lagi..

ayunalisa said...

nnt ko blk..leh wt lagi..special tggl kt umh kita je nnt..hihi

EmbunRosaliza said...

cantiknya kek puding karamel tu, terasa nak mkn je

ayunalisa said...

kak rosa...sib baik trs jadi...nnt leh wt lg..