Search This Blog

mine! nuff

Saturday, February 18, 2012

apam dot dot

assalamualaikum...dan salam sejahtera...
versi rajin update blog::
dah lama teringin  nak buat apam dot dot ni..jenguk dalam blog kak rosa...dah studi dah.. and thanx a bunch to kak rosa coz hadiahkan acuan lompang untukku buat apam ni..lagi tambah semangat la ayu ni..
ini kali kedua buat baru la leh nak publish... anak2 semua suka..
alisha datang dapur mintak "mama, nak kek 3..kakak..adik..abah.." berapa kali punggah pun, tak perasan..nak tunggu siap semua apam dot2 ni..ingatkan dia tak makan..p jenguk..memang btol makan..ini dah mintak nak kek lagi.aish..tak sempat la anak mama...
for second time wat ni..ade ezy gk kt umah..meangkap assistant la..credit to ezy ...

jom kita tengok resipi..untuk rujukan ku di masa depan jugak...

APAM DOT DOT


Bahan-bahan

  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum - 21/2 cwn
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan - akk guna 1 cawan 
  • 150gm susu segar 
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Filling blueberry secukupnya (masukkan ke dalam piping bag)
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan setiap warna ke dalam piping bag (atau beg plastik yang bersih).
  4. Picitkan sedikit adunan ke dalam mangkuk kertas yang telah disusun didalam acuan lompang.
  5. Picitkan blueberry filling secukupnya.
  6. Picitkan lagi adunan yang berlainan warna sehingga ¾ penuh.Kemudian dot dot kan dengan warna pilihan.
  7. Kukus didalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.
NOTE dr Hana:
Jangan buka api besar semasa mengukus. Guna api sederhana je yer! Kalau tak nanti pecah aka kembang mekar setaman! jadik ler kang apam mekar! hihi.. (berdasarkan pengalaman..:D).



dah jadi ke dot2 ni...hihi..



6 comments:

ezzyra said...

teringat plak kt alisha malam 2...ingt dia x mkn..rupanya mkn habis suma...hehe

EmbunRosaliza said...

dah cantik dot dot tu ayu, kalo dpt rasa lagiiii cantik hehe

ayunalisa said...

ka rosa >> antara yg tomei je di posing nih..yg buyuk rupe tu..mkn cpt2.. nnt nk mrasa..buless..

ezzyra said...

teringt kt alisha masa buat apam ni...

MiZi said...

ok dah siap dah... dah bleh dah pos apam tu kat saya... :)


The End Of : www.contengcorner.com

ayunalisa said...

mizi..dh brzaman dh tu apam dot2 ni..kna wt lain la..nk pos..bayo la..nk wt bisnes nnt..hik3