Search This Blog

mine! nuff

Friday, May 10, 2013

feather lite cheese cake with almond nibs

assalam dan salam sejahtera..
asyik bersawang je blog ni kan.. puan blog asyik bizi dan penyakit kurang rajin nak updet la ni..entri ade berderet.. berderet la sangat kan? kita truskan je la ye..
kali ni wat feather lite cheese cake with almond nibs.. resipi asal dari evelyn gemina.. aish..btoi ke eja nama ni..tapi diubahsuai dan ditambahbaikan ngan almond nibs ni..hihi..memandai je kan.. dah kali kedua wat..memang sodapp..
jom layan respi dlu...




FEATHER LITE CHEESECAKE WITH ALMOND NIBS..
Ayunalisa..
source.. evelyn gemina. lina_pg

Bahan-bahan
250ml susu segar/susu cair
20g butter
125g cream cheese - suhu bilik
60g tepung Hong Kong (tepung gandum/tepung kek pun ok)
3 biji kuning telur
1 tsp esen vanila
3 biji putih telur
1/8 tsp cream of tartar
80gm gula
1sk jus lemon
secubit garam
1sk coklat emulco

sedikit almond nibs.. -ayu tambah
 
Cara-cara
1. Panaskan oven suhu 175'C. Gris loyang 8in dan taburkan sedikit tepung

 
2. Panaskan susu dan juga butter ke dalam periuk. Masukkan cream cheese. Kacau sentiasa menggunakan whisk sehingga agak likat@pekat.Masukkan jus lemon.Ketepikan dan biarkan suam sebentar.Boleh juga dilakukan kaedah double boiler

 
3.Pukul kuning telur dan juga esen vanila sehingga berkrim. Masukkan tepung dan juga campuran cheese tadi. Kacau menggunakan whisk sebati. ketepikan.

 
4.Mangkuk lain, putar putih telur dan krim tartar sehingga berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi hingga soft peak. (terbalikkan adunan tak jatuh)

 
5.Ambil 1/4 bahagian putih telur dan campurkan ke dalam adunan kuning telur dan creamcheese tadi. Gaul menggunakan spatula. 


6. Kemudian tuang ke dalam baki adunan putih telur secara perlahan2. Gaul sebati tp jangan sampai over mix.
 
7.Ambil secawan adunan dan campurkan dengan choc emulco.Tuang adunan plain ke dalam loyang. Kemudian marblekan dengan adunan koko.


8. Taburkan almond nibs
 
9.Bakar secara waterbath selama 50-60min. Sejukkan baru potong.

No comments: