assalam dan salam sejahtera..
asyik bersawang je blog ni kan.. puan blog asyik bizi dan penyakit kurang rajin nak updet la ni..entri ade berderet.. berderet la sangat kan? kita truskan je la ye..
kali ni wat feather lite cheese cake with almond nibs.. resipi asal dari evelyn gemina.. aish..btoi ke eja nama ni..tapi diubahsuai dan ditambahbaikan ngan almond nibs ni..hihi..memandai je kan.. dah kali kedua wat..memang sodapp..
jom layan respi dlu...
FEATHER LITE CHEESECAKE WITH ALMOND NIBS..
Ayunalisa..
source.. evelyn gemina. lina_pg
Bahan-bahan
250ml susu segar/susu cair
20g butter
125g cream cheese - suhu bilik
60g tepung Hong Kong (tepung gandum/tepung kek pun ok)
3 biji kuning telur
1 tsp esen vanila
3 biji putih telur
1/8 tsp cream of tartar
80gm gula
1sk jus lemon
secubit garam
1sk coklat emulco
sedikit almond nibs.. -ayu tambah
Cara-cara
1. Panaskan oven suhu 175'C. Gris loyang 8in dan taburkan sedikit tepung
2. Panaskan
susu dan juga butter ke dalam periuk. Masukkan cream cheese. Kacau
sentiasa menggunakan whisk sehingga agak likat@pekat.Masukkan jus
lemon.Ketepikan dan biarkan suam sebentar.Boleh juga dilakukan kaedah
double boiler
3.Pukul
kuning telur dan juga esen vanila sehingga berkrim. Masukkan tepung dan
juga campuran cheese tadi. Kacau menggunakan whisk sebati. ketepikan.
4.Mangkuk
lain, putar putih telur dan krim tartar sehingga berbuih. Masukkan gula
sedikit demi sedikit dan pukul lagi dengan kelajuan tinggi hingga soft
peak. (terbalikkan adunan tak jatuh)
5.Ambil
1/4 bahagian putih telur dan campurkan ke dalam adunan kuning telur dan
creamcheese tadi. Gaul menggunakan spatula.
6. Kemudian tuang ke dalam
baki adunan putih telur secara perlahan2. Gaul sebati tp jangan sampai
over mix.
7.Ambil
secawan adunan dan campurkan dengan choc emulco.Tuang adunan plain ke
dalam loyang. Kemudian marblekan dengan adunan koko.
8. Taburkan almond nibs
9.Bakar secara waterbath selama 50-60min. Sejukkan baru potong.
No comments:
Post a Comment