Search This Blog

mine! nuff

Saturday, January 12, 2013

mix fruits cheese cake with almond nibs

Assalam.. dan salam sejahtera..
bersiaran di tahun baru dengan ciskek.. tgk dlm esbok tu ade krim cis..dan ingat kak lina pg ade bagitau respi ciskek matgebu besh..ayu pun godek2 blog mat gebu..bahan semua ade..soo,,ape lagi try la wt..respi asal ni blueberry ciskek.. tapi ayu derhakakan cikit..mula2 ingatkan beli filling stoberi..tengok2 mix fruits.. aih.xpela..sodapp jgk tu.. and ade stok almond nibs.. ayu tabur lah atas kek sebelum bakoo... jom kita usha resipi.. nanti ayu update semula gambo2 lain ye..






 MIX FRUITS CHEESE CAKE  WIF ALMOND NIBS AYUNALISA
By.. ayunalisa
source  : mat gebu

BAHAN-BAHANNYA
500 gram cream cheese
50 gram gula halus @ gula kastor ( dalam 2-3 sudu besar camtu )
250 ml whipping cream
5 biji telur gred B, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus ( 1 cawan tepung ) (tepung gandum pun ok)
1 camca teh esen vanilla

100 gram gula halus @ gula kastor ( setengah cawan la lbih kurang )
1/4 camca teh cream of tartar- ayu tak letak..ingatkan tak beli..ish3..dah nak bako kek..tengok ade rupenya...hihi
strawbery filling secukupnya- Ayu guna mix fruits..nak guna perasa pape pun boleh aje..

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 160C, lenser acuan spring-form tin berukuran 9 inci dengan mentega, balut bahagian luar tin dengan aluminium foil. Ketepikan.
  2. Putar cream cheese dan 50 gram gula halus hingga sebati. Masukkan kuning telur satu persatu sambil terus memutar. Masukkan whipping cream dan putar rata.
  3. Pada kelajuan perlahan, masukkan tepung halus dan esen vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
  4. Dalam mangkuk adunan yang kering dan bersih, putar putih telur dan cream of tartar hingga berbuih, masukkan gula galus dan terus memutar hingga putih telur kental. Masukkan ke dalam no.3 dan gaul dengan kaedah kaup balik, hingga rata.
  5. Tuang dalam tin, ratakan.. ayu taburkan almond nibs.. dan bakar selama 1 jam 30 minit dengan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletakkan acuan tadi dalam bekas yang lebih besar dan tuang air panas dalam bekas tadi, dalam anggaran 1/2 inci.
  6. Bila masak biar sekejap dalam oven hingga suam. Kemudian keluarkan dari oven dan bila sejuk, masukkan dalam peti sejuk selama 3-4 jam. Keluarkan dari tin dan hias dengan blueberry filling atasnya...

5 comments:

lina_pg said...

assalam ayu...nanti letak picas hasil post mortem ek...
haish..terasa nak wat la pulak..
Bila nak rajin ni..asyik wat kek org jerr haha

lina_pg said...

Cantik..yg hasil post mortem tu...nampk gebu...
Camana?bila makan best tak compare ngan lain2 tuh

EmbunRosaliza said...

Cantik n gebusnya cis kek tu ayu

ayunalisa said...

kak lina :: mmg mabeles yg ni..len kali leh wt lg ngn adaptasi campur gaul mcm2 respi lk..hihi

ayunalisa said...

kak rosa.. mmg gebus n shedapp.. akk leh try respi ni lk..