Search This Blog

mine! nuff

Saturday, November 12, 2011

paru goreng berlado

assalamualaikum..dan salam sejahtera...
dah lama takde entri masak2...yang ni masak kelmarin..alang2 transfer picas.. dah lama dah nak try wat paru ni..(orang kelantan panggil pelempung-maybe sebab ringan la kot,jd macam pelampung..hehe)-..my larling tak bape suke yang 'lembik2' ni..teringat nasi lemak lauk paru yang makcik tepi maybank jual..time nak masuk opis,singgah beli dulu..besh..garing2 paru dia..(tempat keje lama kat KL) balik kelantan ni..dah tak jumpa yang camtu..kalau ada pun..lembik je..
panjang lebar ciritera..hihi.so..semalam..ayu pun adaptasi la rasa yang pernah dirasa tu..
ini resipinya..godek2 dapur bonda..aplikasi ngan resipiku..hihi..dan yang paling penting..my larling yang tak suka makan paru..boleh makan paru dengan cara masak camni..dan bonda pom puji gak..hik3..

paru goreng berlado ayunalisa

sumber :: ayunalisa.blogspot.com

bahan-bahan..

paru - direbus terlebih dahulu dengan sedikit garam
sebiji bawang besar*
2 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit halia-optional..semalam lupe nak bubuh*
6-7 biji lada kering* (nak pedas.letak lebih)- direbus terlebih dahulu, takpun rendam ngan air panas
sedikit garam
sedikit gula-menggantikan ajinamoto..ayu tak pernah masak guna aji..
asam keping
sedikit sos tiram ## optional..ayu selalu masak letak sos tiram cikit..
minyak

blender semua bahan bertanda *

cara-cara
1. hiris nipis2 paru..senipis yang boleh la..untuk bagi garing tu
2. goreng paru sehingga garing
3. ketepikan..letak dulu dalam pinggan ye..jangan letak kat tepi kuali tu..hihi
4. tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga pecah minyak
5. masukkan sos tiram, garam, dan gula dan asam keping tadi
6.sesuaikan mengikut rasa masing2 ye..
7.pastu, masukkan paru yang dah digoreng tadi..kacau balik sehingga dah bergaul mesra..

dah siap dah pun...


8 comments:

ezzyra said...

aku suka...hehe...dulu msa kt mtrik,menu wajib aku ambik..2 pon klo ade lagi sebab ni menu pling laris kt mtrik dulu...

ayunalisa said...

hihi..nti ade stok..meh kta wt kt kg ni

EmbunRosaliza said...

Minggu nak blk raya aji tu akk ada pergi kat restoren ukwah tu, rasanya ada lg org jual nasi lemak tepi maybank tu, heheh. la ni dh lain sangat kwasan ofis ayu tu, semua pkk dah kena tebang, byk paking motor dpn kedai toyota

ayunalisa said...

oohh..mkck ni kurus2..slalu ade la gk 2,3 org yg jual kt area stu..lama dh tak ke sana...

lina_pg said...

suka makan paru berlado ni, tp malas nk wat sbb byk step hahaha..nnt blaik kampung minta ateh wat je lah

Adry@Daun said...

Abe pn suka mkn tp sejak dok kat sini, nk mkn daging lembu pd hari2 biasa pn pyh..

ayunalisa said...

kak lina>> buleh aje nk wt klu peparu tu ade stok..hihi

ayunalisa said...

en daun>> kna plihara lembu sdri la tu