IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK
resipi asal : melurputih
oleh :ayunalisa..
Bahan-bahan ( 2 org mkn )
- 1 ekor ikan patin (dipotong selebar 2 jari) ***nak guna ayam pun boleh***
- 10 tangkai cili api (kalu nk pedas bley lebihkan cilinyer)- aku guna cili kering
- 3 sudu besar tempoyak (kalu nk pekat tambah lg)
- daun kesum dan bunga kantan
- asam keping (bile perlu sahaja)
- 1 inci kunyit hidup
Cara-cara
- basuh ikan patin sehingga bersih dan rendam 5 minit dlm air asam jawa (nk buang hanyir ikan je)..
- cili api dimesin bersama kunyit hidup dan tempoyak..kemudian masukkan dlm periuk tambah kan 2 cawan air..masukkan ikan patin dan masak atas dapur ngan api yg sedang2 jer..
- bila sudah mendidih masukkan garam n perasa (cukup rasa)..bile sudah cukup masam tak perlu masukkan asam keping (sebab tempoyak dah cukup rs masamnyer)... **kalu tak rs masamnyer br letak asam keping**
- last sekali masukkan daun kesum dan bunga kantan..biar mendidih selama 5 minit dan boleh dihidangkan.. **sedap dimkn bersama ulam-ulaman**
6 comments:
Assala akk pun suka sangat ngan patin tempoyak cenggini, tapi a.ngan x suka pulak, eh betul2 tak boh bawang ke tu
sedap ni ikan patin msk tempoyak...tp la ni stok tempoyak tadak la
@ kak rosa >> wassalam... xsuka lk ek a.ngah.. a a..mmg btol2 x boh bwg.. tp wt xpdas mn la ni..kot alisha nk mkn..klu lg pdas..fuhh..lg daappp.hihi
@kak lina>> stok umh ayu pn abis gk..g pasar lambok smlm..trs cr bhn wt patin..skali tmpoyak..
sdapnya...smpan utk aku...nk buat dinner mlm ni...lunch td dh mkn..
@ezzyra >> ni menu smlm la adikku..dh abis dh ponn.. ari ni gulai daging lk..
Post a Comment