assalamualaikum...
mcm lama x bersiaran kt blog ku ini..pelik je bunyi tajuk n3..ngeh3...sesapa yg tau..tau la kan..yg xtau..nti kta tgk ape bnda ni... my larling yg request nk mkn 'sagupa' ni..dh lama dia nk mkn..ms aku tgh pregnant kn alisha..tp time dia beli bahan2,aku lk xleh nk masuk dapur..masuk utk mkn je.. k klh..pnjg la plk intro nya..'sagupa' ni kuih sagu yg ade kuah..sbnrnya aku xtau nama 'org luar' pggl..kt klate ni,org pggl sagupa..thanx a lot to kak rosaliza kerana byk membantuku..hik3.aku xpnh wt sdri pn kuih ni..2 yg tnye cara2 nk wt ngn kak rosaliza..thanx ya sis..
bahan2 mudah aje..utk wt sagu,
sagu
air(secukupnya)
kuahnyasantansdikit halba(utk naikkan aromaterapi kuah nye)- aku xltk sb xjmpe cr jt kdai..huhu
garam
guladaun pandan
cara2nya
1- bersihkn sagu dan toskan airnya2- sagu ni lk.kta letak air panas(yg br pas mndidih)gaul2..boh air ckt2 je ye..sampai sagu ni kta leh bentuk2..mcm nj wt onde2 la..(aku pnye terkebih la sudah ltk air..jd kmbuk..huhu..tp pastu edit blk..blh la..3-bentuk2 sagyu kta ni..nk wt bolat2 ke.leper2 ke..suka ati lainila..rupe bntuk sagu aku gentel2.hik2..abaikan yang buruk rupe ye..
utk kuah lk1-sediakn santan + halba + daun pandanini santan yg aku dh letak daun pandan..(halba xboh sb xde..-dh krg dh ckt aroma nya..tp hubby ckp xpe xde pn..dia nk mkn..hehe)
2-masuk dlm periuk..ltk atas api.pastu msk la gula n garam sesedap rase tekak msg2..
3-dh agak2 nk mggelegak..masukkan sagu td..inila rupenye bla dh kita masukkan sagu dlm santan..
4-pastu..kacau2..tadaaaa..dh siap..
siap untul dimakan..hubby ku ckp..eh mcm butir nangka aje?dh la kaler ijau..(sagu ni mmg kaler ijau..)kck2 camni..yg biasa mkn..yg petak2..yg ni mudah ckt nk mkn..kn sayang kn??hehe..
kira menjadi la gk experiment pertamaku.. aku lom puas ati lg la..nk kna try wt lg..sdap la plk wt sdri..hik3..sblm ni aku bape suka mkn kuih ni..nape ntah..xtau la..yg aku wt cara lain dr yg pnh aku mkn..lain lk rase..rasa best?kih3..anyway..thanx a lot ya sis..to my hubby..ape je abg nk mkn..syg akn try wt yg terbaik..hehe..
8 comments:
Assalam menjadi dah tu saguoanya..sedap tu mkn kuah n isi2nya. kalo boh halba lagi best yu, ada aroma terapi, mmg ya mcm butir nangka.
best masak kalo ada org suka mknkan...
nmpk sedap tu,rasanya dah berzaman tak mkn kuih ni..biasa sagu tak berwana n petak2 cam kuih sagu bronok tu,kaler bulat kecik2..comey plak
lmanya x mkn sagupa ni...time blan pose je bru mkn...tp stil bkan fev aku...aku sgu yg boh nyor 2 je..hee
salah satu masakan yg tak akn dijumpai di sini..huhu..
kak rosa**a a..kira mnjadi la gk..hik3..tq2..rase best la plk..sampai licin 1 priuk..
lina pg** a a biase mkn yg petak2 kaler2..yg tu mmg bli yg krg n dh dipetak2..hehe..bonda wt yg camtu..
try wt cra kak rosa..best la plk..hik3
egie** aku pn xbape suke gk..tp wt yg cam gni.best la plk..hik3
en daun** mtk mahsuri wt..
Post a Comment