Search This Blog

mine! nuff

Monday, December 8, 2014

Red velvet Black And White Cake

Assalamualaikum dan salam siaran..
puan rumah yang tenggelam timbul...  Kali ni ayu try buat red velvet black and white cake.. mencari kelainan dalam rvc..  gabungan resipi red velvet dan black and white cake.. memang sodapppp sangat2... thanx kak lina... mempelopori and mixing this gud ideas to make a delicious cake.. rasa red velvet bergabung masam dan rasa coklat yg.... yummy.... masam manis... mmmm...sodapppnya... eksklusif rasa nya..hihi

buat kek ni untuk birthday advance my MIL and my SIL... 
jom semak resipi.. kak lina.. ayu tempek resipi kat sini.. eksperimen akak dah berjaya... ayu tempek kat sini untuk rujukan ayu selepas ni... thanxxx sifuuu... gambo lain kena hupdet smula.. lappy xmo trima "gigi biru" dr nset saya... kabel xde ngn saya lk


delicious.. yummy.....



 RED VELVET BLACK AND WHITE CAKE.

By : ayunalisa.
Sifu : sis Lina Pg

untuk kek RV( boleh refer kt cni... my rvc )

BAHAN-BAHAN
4 biji telur A
250 gram mentega 
*3 cawan tepung naik sendiri
*2 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor 
4 sudu makan pewarna Red Bright (ayu guna sebotol)
cawan buttermilk 
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil  cuka makan

NOTA:
Jike tiade buttermilk dalam kotak boleh gune adunan ini ~ 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan


CARA-CARA:
  1.  Panaskan ketuhar.Lenserkan 3 biji loyang (ayu tabur sedikit tepung di dasar loyang)Ketepikan
  2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepika
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji
  5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati
  6.  Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Pukul hingga kembang dan ringan. 
  7. Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
  8. Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar hingga kek masak.

    utk Black and white nya... ( jom tengok kt russian black and white Cake )
    RESEPI COKLAT GANACHE
    200ml whipping cream (dairy)
    500g coklat masakan (ade secotet je..lebihkan serbuk koko)
    1 sudu besar air panas
    2 sudu besar sirap glukos - ayu tak letak
    2 sudu besar butter

    Cara-cara
    Panaskan whipping cream (tak perlu mendidih) . Masukkan air panas, butter dan sirap. Kacau sebati.
    Angkat dari api dan masukkan coklat masakan, kacau sehingga coklat cair.
    Sejukkan dahulu sebelum guna. (seeloknya semalaman (suhu bilik) supaya mudah untuk paip ke atas kek). Jika nak cepat, masukkan peti ais sebentar.

     RESEPI CREAM CHEESE
    500g creamcheese
    1 cawan butter lembut
    1 cawan gula aising
    1 peket cofffee 3 in 1 -tak letak
    Cara-cara : Putar semua sebati dan halus dan sedia untuk digunakan.

    CARA PENYEDIAAN RED VELVET BLACK AND WHITE CAKE


    - Potong kek kepada 3 atau 4 lapisan.
    - Letakkan satu lapisan di atas papan kek. Sebelum itu masukkan cream cheese dan coklat ganache ke dalam piping bag. 

    - Paipkan di atas kek membentuk likaran secara berselang seli  
    - Letakkan lapisan kek kedua dan paipkan lagi creamcheese dan juga ganache coklat seperti tadi. Buat sehingga lapisan seterusnya. 

    - Untuk lapisan terakhir hanya sapukan baki cream cheese.
    - Dan Akhir sekali tuang baki coklat ganache ke atas kek. Jika ganache sudah membeku atau mengeras,    panaskan semula secara double boiler sekejap dan terus tuang atas kek.
    - Sejukkan dahulu baru potong dan hidang.

3 comments:

lia ummiirfan said...

wahh.. cantik kek.. :))

LiNa_Pg said...

Sedap ya ampun kan RVBW ni...kawen campur yg mantap hihi

Bila plak blog ayu ada WV ni...haish

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI